Kemény Henrik kiállítás a Vojtinában


"JÁTSZANI, JÁTSZANI, JÁTSZANI AKAROK! "– avagy Vitéz László vándorúton

Kemeny Henrik és Vitéz László, fotó

A kiállítás látogatható: 2020. január 30-tól március 15-ig

hétfő-péntek: 8-17-ig, szombat – vasárnap: 9-12 óráig

Helyszín: Vojtina Bábszínház

2020. január 29-én töltené be 95. születésnapját Kemény Henrik, a világhírű bábművész, Vitéz László játékos. A nemzetközi és a hazai színházművészet a 20. század vásári bábjátékosainak családjában a legismertebbek közé sorolja.

Kemény Henrik sokszor, 87 évesen, életének utolsó évében is mondogatta, hogy „amíg a kezemet emelni tudom, játszani, játszani, játszani akarok!”

A Vojtina Bábszínházban tárlattal tisztelgünk előtte, melynek szokatlansága, hogy nem a Kemény Bábszínház bábos hagyatékából, hanem a fotóiból merítünk. Egy általunk elképzelt és létrehozott fotóalbumot szeretnénk a közönség elé tárni, melynek központi figurája a Mester, Kemény Henrik, a zseniális művész, a magát sok rejtéllyel körbe épített ember. Minden képen őt látjuk, ő néz ránk, ő tesz-vesz valamit. Kemény Henrik szerette nézegetni hatalmas mennyiségű fotógyűjteményét, amelyet maga hozott létre. Azt nézegetve újra és újra élni akaró lendülettel kezdett a történetmeséléshez. S tudott is mesélni! Képszerűen, ízesen, hevesen, el-elkalandozva a megkezdett alaptól, szinte belezuhanva a képekbe.

A fotófal előtt „megszólalásra” bírjuk személyes tárgyaiból azokat, melyek életének ikonikus darabjai lettek: barna bábos bőrönd, mellyel beutazta a világot, kék köpeny, amelyben „bütykölt”, első bábja, melyet az édesapjától kapott, hokedli, amin gyerekkorában elérte a paravánt...

Tárlatunkon a fotók és a tárgyak együttesét nézve a nézőben rajzolódhat meg az összkép.

A tárlatot 2020. január 29-én 15.30 órakor megnyitja

Dr. Puskás István, Debrecen város alpolgármestere,

Láposi Terka, Kemény Henrik hagyatékának gondozója,

valamint Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel előadásában részletet láthatunk Az elásott kincs című Vitéz László vásári bábjátékból.


A kiállítás látogatható:

2020. január 30-tól március 15-ig

(hétfő-péntek: 8-17-ig, szombat – vasárnap: 9-12 óráig)